Целта на страната ни е изграждане на боеспособна армия, която може

...
Целта на страната ни е изграждане на боеспособна армия, която може
Коментари Харесай

Заков: Целта ни е изграждане на боеспособна армия, която може да ни защитава

Целта на страната ни е създаване на боеспособна войска, която може да ни пази, както и   да се запълнят основни военни способности  - това заяви  министърът на отбраната Драгомир Заков, който представи своя екип в Министерство на защитата и главните цели. 

" Това, обаче, не може да стане за 1 месец, за 6 месеца, евентуално няма да може да стане и за 3, 4 или 5 години, само че е значимо да поставим вярна основа ", добави министърът. 

И акцентира, че би трябвало да се подсигурява, че тези разноски, които ще бъдат употребявани за всичко това, ще бъдат изхарчени почтено. „ Ще използваме всички благоприятни условия, които ни оферират НАТО и Европейски Съюз и съдействие на равнище държавни управления ”, сподели Заков.

Дългосрочната цел на страната ни е да имаме българска войска и въоръжени сили, които да могат да дават и употребяват целия набор от качества , уточни военният министър и добави, че е време за държавнически решения. 

" Поех министерството в един миг, в който всички взаимни отстъпки, които са правени във времето обратно, всички забавени решения заради някакво политическа логичност. Всички тези взаимни отстъпки в рецесията, в която се намираме, към този момент не могат да бъдат правени. Затова първият принцип, в който пристигнах в това министерството е готовността да се взимат тежки решения. Решенията, свързани с политическа целенасоченост, в рецесията, в която се намираме и в положението, в което се намират българските въоръжени сили, повече не могат да бъдат жертва на политическа целенасоченост. Време е да се взимат държавнически решения . Те не всеки път са известни, не всеки път могат да завоюват гласове, само че е време за тях ", уточни министър Заков. 

„ Днес е алегорична дата – навършват се 18 години от участието ни в НАТО. 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и опциите, които ни дава участието в НАТО ”, разяснява министърът. „ Организации като НАТО са толкоз мощни, колкото е мощно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не би трябвало да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. НАТО ни дава голям набор от благоприятни условия, това е необикновен късмет за нас. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием качества, с които да подсигуряваме и независимо нашата сигурност. Но когато е належащо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ ”, уточни още той.

Министърът очерта девет съществени целта - придобиване на бойна техника за създаване на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развиване на качества за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, създаване на система за противовъздушна защита за обектово и зоново покритие, придобиване на безпитолни летателни апарати, придобиване на многоцелеви дизелови електрически подводници, придобиване на муниции за плавателни средства във Военноморски сили, придобиване на брегови-противоракетни комплекси, придобиване на полево-комуникационно съоръжение. И планът за придобиването на самолетите F16.

Очаквайте още детайлности!

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР